Идеи за декорация, Дом и градина

Топ идеи за градина – избор и съчетаване на градинска мебел

Когато оформяте своята зона за отдих, навярно се стремите да изберете най-добрата градинска мебел. И все е малко вероятно красивите и скъпи мебели да донесат приятни емоции, ако грижата за тях отнема твърде много време, усилия и средства.

Днес ще ви запознаем с някои интересни идеи за градина. Ще научите как всичко това ще допринесе за комфорта и пълноценната почивка.

Експертите от Mr. Danny дават полезни насоки в подбор на градински мебели и аранжирането им, че дори съчетаването с цветя за градината. Какви са те, научете сега:

Избор на градинска мебел

Когато избирате мебели за градина, трябва да обърнете внимание не само на външния вид и разходите. Особеностите в грижата за материала, от който са изработени, също има решаваща роля.

Друг важен критерий е издръжливостта. Качество на градинските мебели се определя не само от неговия материал. Срокът на експлоатация на външните мебели, също е пряко свързан, с това колко внимателно и отговорно сте готови да се грижите за тях.

Видове и материали градински мебели

Мебели за градината от дърво

Дървото е било и остава един от най-популярните материали за изработване на градинска мебел. Маси, столове, пейки от естествено дърво ще са чудесно допълнение към зоната за отдих във всяка градина. Ако всичко по двора, включително постройката са направени в селски стил, то дървените градински мебели са идеалният вариант за избор.

Дървените градински мебели са красиви и екологични, асортиментът им е богат и включва опции за всеки вкус и бюджет. По отношение на качеството мебелите зависят от цената.

Евтини градински мебели може да са по джоба на всеки. Те, обаче не бива да се страхуват от влага, леки промени в температурата и слънчевата светлина, докато скъпите мебели са изработени от по-трайно дърво. Последните са покрити със специални защитни лакове, което ги прави по-устойчиви на външни влияния.

И така, дори ако сте готови да направите скъпа покупка, не забравяйте, че всяка дървена мебел се нуждае от специални условия и грижи. Тя трябва да бъде покривана от дъжда, почиствана за зимата и прибирана на сухо, а от време на време, това изисква и обработване с различни пасти и лакове, срещу плесен и избледняване.

На открито дървените мебели ще “живеят“, в най-добрия случай, малко повече от 3 години. Ако, обаче сте грижовен собственик, експлоатационният им живот може да нарасне до 10 или повече години.

Градински мебели от ратан

Градинските мебели от ракита са опция за естети, които не се страхуват от трудности.

Ратанът не е евтин, но изглежда много хубав и е предпочитан. Такива мебели ще направят зоната за релакс стилна и уютна. Това, несъмнено ще ви накара да се гордеете с начина, по който сте подредили тази част от своята градина. Бъдете подготвени с това, че плетените мебели от ратан са най-капризните към външните условия. Природните промени като дъждът, слънце и температурните колебания имат пагубен ефект, върху такива мебели. Това може да увреди тъканата и в резултат, тя да се деформира от интензивна употреба.

Правилната грижа за ратановите мебели е предпазване от дъжда, поддържане на топло, внимателно почистване и подновяване на лака. Всичко това значително ще увеличи продължителността на живота на плетените мебели от ратан, довеждайки ги до 10-15 годишната гаранция.

По-бюджетна и лесна за грижа опция са мебелите от изкуствен ратан. Висококачествената имитация на материала ви позволява да запазите естетическата привлекателност на естествения ратан. По този начин спестявате пари и харчите по-малко усилия за поддръжка.

Пластмасови градински мебели

Пластмасата е универсален материал, прекрасен сам по себе си и успешно имитиращ споменатите по-горе опции.

Те са трайни, непретенциозни в поддръжката им е лека. Благодарение на лекото си тегло и гладка повърхност, дори и най-малките членове на семейството могат безопасно да използват пластмасови градински мебели.

Хубавото на пластмасовите мебели е, че се намират на ниска цена. Асортиментът от тях е толкова разнообразен, че лесно може да намерите градински маси и столове, които отговарят на вашите индивидуални изисквания. Градинските мебели от пластмаса се предлагат в абсолютно всякакъв цвят и размер и могат да бъдат оформени така, че да изглеждат като естествени материали.

Ако вашата селска къща изглежда модерна, няма по-добра опция за стил от пластмасовите мебели. Грижата за нея, изобщо няма да ви натовари. Такива мебели се почистват много лесно. За да поддържате представителен външен вид, трябва да го избърсвате от време на време от мръсотия, да почиствате от водата, след дъжд и да премахвате падналите листа. През зимата ще е достатъчно да скриете пластмасовите мебели под навеса. По този начин няма да се наруши външността им под тежестта на падналия сняг.

Срокът на експлоатация на пластмасовите мебели е практически неограничен. И все пак, ако нещо се случи с тях, необходимостта от замяна няма да засегне особено портфейла.

Метални мебели за градина

Мебели за тераса и градински комплекти могат да бъдат намерени и от метал. Металът е издръжлив и стилистично универсален продукт, на който външните условия не влияят особено деформиращо. Такава градинска мебел не се страхува от суровите метеорологични условия, не избледнява и не гние, а в същото време изглежда елегантно.

С определен бюджет можете да създадете уникално проектирани мебели от ковано желязо. Те са красиви, стилни и си заслужават вниманието. Обърнете значение единствено на това, че имат склонност към ръжда и са доста тежки. Не забравяйте да обработите метала с антикорозионни съединения и не забравяйте да осигурите специална платформа, върху, която да ги поставяте. В противен случай ще е неудобно да ги използвате. Последното предвид факта, че по време на ползването им е много вероятно краката да потъват, дълбоко в рохката земя.

Градинските мебели от ковано желязо ще ви служат над 20 години.

Комбинирани варианти градински комплекти

Тук е мястото да споменем и, че комбинираните модели градинска мебел са много популярни. Сред тях първи места печелят дървото, което лесно се съчетава с метал или пластмаса. Кованите продукти се допълват с плетени елементи. Това, обаче не е целият списък с възможни опции. Такива комбинации градински комплекти не само изглеждат стилни, но и помагат да се решат някои от трудностите, свързани с грижите по самите градински мебели, както и да се удължи експлоатационният им живот.

Така, например кованите мебели със седалка и облегалка от дървени дъски не трябва да се прибират от дъжда или за през зимата. Щом ламелите им загубят представителния си външен вид е достатъчно да се подменят с нови.

Най-добрите идеи за градината с мебели

Всеки, който каже, че най-добрите градински мебели са ръчно изработените, няма да сгреши. Те са не само красиви, но и възможно най-функционални, защото се проектират, според индивидуалните предпочитания на собственика. Те лесно могат да се аранжират, с различни градински аксесоари и да се съчетават добре, на целия фон в обстановката на двора.

Ако искате да създадете функционална и оригинална зона за отдих, не се колебайте да създадете градинска мебел със собствените си ръце. Не се изисква много. Достатъчно е само да притежавате основни умения за работа с най-простите инструменти и може лесно да се справите с тази задача.

За целта вземете дървото като основа. То е най-удобно за работа. Можете да изработите уникално обзавеждане, използвайки стари чекмеджета или да украсите стандартни градински комплектис живописни дървени украси, намерени по време на разходка в гората.

Основното нещо е да не пропуснете да минете по повърхността на своите творения с шкурка. По този начин ще предпазите семейството и приятелите си от трески и ще третирате мебелите против плесени.

Продължителността на живота на домашно приготвените мебели ще е по-кратка, но през времето, в което го използвате, това ще ви носи много положителни емоции. Така може да проектирате всякакви градински маси и столове, дори мебели за тераса.

След като научихте всичко за предимствата и недостатъците на градинските мебели от този или онзи материал, остава да решите кое е най-подходящо за вас. Винаги имате право да избирате дали евтини мебели да купувате или нещо високо бюджетно, но почти вечно.

Помислете, върху общото и стилно решение. Помислете и за екологичните начини да имате мебели, но и да сте природозащитници. Например, проучете опциите за пейки от палети.

Щом вече, знаете толкова много, време е да проектирате своята зона за отдих. За удобното подреждане на градинска мебел, посетете сайта: https://mr-danny.com.

Време е, да дадете живот на своя идеален проект!

Вашият коментар